Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarını anlattığı bir sunum gerçekleştirdi. Kacır, son 22 yılda Türkiye ekonomisinin kaydettiği büyümeyi ve sanayi üretim endeksindeki artışı vurguladı. Pandemi döneminde bile diğer Avrupa ülkelerinin aksine Türkiye'nin sanayi üretiminde önemli bir yükseliş yaşadığını belirtti. Bu başarıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinin ve hayata geçirilen projelerin büyük rol oynadığını ifade etti. Organize sanayi bölgelerinin sayısındaki artış ve otomotiv, beyaz eşya gibi sektörlerdeki üretim ve ihracat rekorları da bu başarıyı destekleyen faktörler arasında yer aldı. Ayrıca, Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişmelere de değinerek, ülkenin ekonomik ve teknolojik bağımsızlığı için atılan adımları özetledi.
Yerli ve Milli Savunma Sanayisi
Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisinde yaşadığı ambargoların, milli ve özgün teknoloji geliştirme çabalarını hızlandırdığını belirtti. İnsansız hava araçları, kameralar ve füze motorları gibi alanlarda dışa bağımlılıktan kurtulmanın başarı hikayelerini anlattı. Türkiye'nin, kendisine uygulanan ambargoların üstesinden gelerek, dünyanın en gelişmiş İHA ve SİHA'larını ürettiğini vurguladı. Bu başarı, Türkiye'nin teknoloji alanında bağımsızlığının önemli bir göstergesi olarak değerlendirildi. Savunma sanayisindeki gelişmeler, sadece Türkiye'nin güvenliğini sağlamakla kalmayıp, dost ülkelere de güvenlik çözümleri sunuyor. Bayraktar, Akıncı, Anka, Aksungur ve Kızılelma gibi projelerin küresel insansız hava aracı pazarındaki payını yüzde 70'e yükselttiğini de açıkladı. Atak, Gökbey, Hürkuş, Hürjet ve Kaan gibi projeler de savunma sanayisinin gücünü ortaya koyan örnekler olarak sunuldu.
Çip Üretimi ve Teknolojik Atılım
Bakan Kacır, teknolojinin geleceği için çip üretiminin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu çiplerde tasarım ve yerli üretim kabiliyetine sahip olduğunu açıkladı. TÜBİTAK ve Aselsan iştiraki AB Mikronano'nun bu alandaki çalışmalarıyla teknolojik bağımsızlığa katkı sağlandığını ifade etti. Yeni bir çip üretim tesisi kurularak savunma, otomotiv ve beyaz eşya gibi sektörlerdeki sensörlerin tasarım ve imalatının Türkiye'de gerçekleştirileceğini duyurdu. HIT-30 programı kapsamında 65 nanometre ve daha ileri teknolojide yatırımlar için 5 milyar dolarlık destek sağlanacağını açıkladı. Bu yatırımın teknoloji alanında uluslararası güç dengelerini de etkileyebileceği vurgulandı.
TOGG ve Elektrikli Araç Devrimi
Kacır, yerli ve milli elektrikli otomobil projesi TOGG'un başarı öyküsünü anlattı. TOGG'un kamuoyunda karşılaşılan şüphe ve eleştirilere rağmen kısa sürede önemli bir başarı elde ettiğini vurguladı. 1,5 yılda 45 bin TOGG aracının sahipleriyle buluştuğunu belirtti. TOGG'un sadece bir otomobil projesi değil, Türk teknoloji girişimlerini destekleyen bir lokomotif olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin otomotiv sektöründeki rekabet gücünü ve ihracatını artırmada önemli rol oynadığını dile getirdi. BYD gibi küresel markaların Türkiye'ye yatırım yapmasının, Türkiye'nin teknoloji alanındaki cazibesini gösterdiğini belirtti. Elektrikli araç üretiminde 2030 yılına kadar 80 Gwh kapasite oluşturmayı hedeflediklerini ve bu alanda yeni yatırımlar için küresel firmalarla görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.