Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, Türkiye'nin savunma sanayisi alanındaki başarısını ve gelecek hedeflerini anlattığı basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye, 2023 yılında 7 milyar 154 milyon dolarlık savunma sanayii ihracatı gerçekleştirerek, dünyada 11. sıraya yükseldi. Bu rakam, hedeflenen 6,5 milyar doların üzerinde olmasıyla büyük bir başarı olarak nitelendirildi. Görgün, 2024 yılında iki Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı düzenlendiğini ve 90'a yakın projenin karara bağlandığını belirtti. Sektördeki 3500'ün üzerinde firma ve 1100'ün üzerinde aktif proje ile Türkiye savunma sanayisi, hızla büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Ar-Ge yatırımlarına da devam edildiğini vurgulayan Görgün, iki yıl içinde 7 milyar dolarlık ihracatın çift haneli rakamlara ulaşmasını öngörüyor.

Türkiye Savunma Sanayisinin Yükselişi

Türkiye savunma sanayisi, Ar-Ge'den seri üretime, inovasyondan teknoloji yönetimine kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. SSB, harekat sahasının ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, teslim edilen ürünlerin idamesini ve gelişmesini de sağlıyor. Geleceğin harekat ortamını şekillendirecek teknolojiler konusunda araştırma enstitüleri, üniversiteler ve şirketlerin Ar-Ge departmanları yoğun bir şekilde çalışıyor. Yaklaşık 100 bin kişi bu sektörde istihdam ediliyor ve kişi başı ihracat değeri 70 bin doları aşıyor. Bu başarı, sektördeki sinerji, uyum ve ortak çalışmanın bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Özellikle BAYKAR gibi şirketlerin kişi başı ihracat rakamlarının 300 bin doları bulması, sektördeki yüksek verimliliğin bir göstergesi. Hedef, kahraman ordumuzun ve güvenlik güçlerimizin hizmetine en kısa sürede en iyi ürünleri sunabilmek.

İhracatta Yeni Başarılar ve Hedefler

2023 ve 2024 yıllarında imzalanan ihracat sözleşmelerinin toplam tutarı 20 milyar doları buldu. 1600'ün üzerinde firma ihracat yapıyor ve 169 firma 1 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyor. Türkiye, yaklaşık 200-300 ürünü 180'den fazla ülkeye ihraç ediyor. Portekiz'e askeri lojistik gemisi ihracatı, Türkiye'nin denizcilik alanındaki yeteneklerini gösteren önemli bir başarı olarak değerlendiriliyor. İhracat yapılan ilk 10 ülkenin 5'i Avrupa'da bulunuyor ve geçen yıl en fazla ihracat Avrupa'ya yapıldı. En çok ihraç edilen ürünler arasında insansız hava araçları, akıllı füzeler, kara araçları, silah kuleleri, askeri gemiler, uçak ve helikopter yapısalları, radar ve simülatörler yer alıyor. Türkiye, yüksek teknolojik ürünlerde başarılı ihracat performansı sergiliyor.

NATO İşbirliği ve Gelecek Planları

Türkiye, geçen yıl en fazla NATO projelerine başvuran ülke oldu. Haluk Görgün, Perşembe günü NATO Genel Sekreteri ve üst düzey yetkililerle görüşecek. Bu görüşmelerin amacı, Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişimi ve kapasitesini NATO ortaklarına daha iyi anlatmak ve işbirliğini güçlendirmek. Sivil sektörlere de ihracat yapıldığını belirten Görgün, İtalya ve Fransa'ya ASELSAN tarafından geliştirilen radar ünitelerinin ihraç edildiğini söyledi. Yabancı bir hava eğitim uçağına "aviyonik" ihracatı için de sözleşme imzalandı. Uzun menzilli hava savunma sistemlerinin ilk kez yabancı ülkelere ihraç edilmesi de önemli bir başarı olarak vurgulandı. Türkiye savunma sanayisi, gelecekte daha büyük başarılara imza atmaya hazırlanıyor.